De 5-Minuten Braindump: Laat de Woorden Gewoon Stromen

Een eerste korte oefening om helder en duidelijk schrijven te trainen is de 5-minuten braindump. Neem een potlood en een stukje papier of een mooi schriftje naar keuze. Zet een ouderwetse timer die je in de keuken kunt vinden en stel die in op 5 minuten. Neem het potlood en begin alles op te schrijven wat in je opkomt. Zonder nadenken, zonder censuur, zonder twijfel.

Laat de woorden gewoon komen zoals ze in je komen en stromen via het potlood op papier. De schrijfhandeling als proces is veel belangrijker dan wat je daadwerkelijk opschrijft. Lees dingen niet na. Blijf gewoon schrijven totdat de timer afgaat. Dat is alles.

Het mooie hiervan? Het helpt je de drempel van de lege pagina te overwinnen. Soms vind je verborgen schatten in de plooien van je gedachtestroom die later kunnen uitgroeien tot briljante teksten. Herhaal dit dagelijks en je zult versteld staan van wat er gebeurt met jouw vaardigheid om helder en duidelijk te schrijven.

Leeg gelijnd schrift dat open lift met een pen ernaast. Ideaal om te starten met helder en duidelijk schrijven.

Less is More: Schrijf Bewust met een Woordlimiet

Je kent het gevoel wel van teveel woorden en te weinig ruimte. Een te lange email, een social media post die veel beknopter kan of een visietekst die van 5 naar 1 pagina moet worden herleid. Aan het herschrijven van een tekst wijd ik een latere en wellicht langere blogpost.

Probeer louter als oefening eens een korte tekst te schrijven met een vooropgestelde woordlimiet van bijvoorbeeld 100 woorden. Het dwingt je om je zinnen te polijsten en alleen de essentie over te brengen. Het is schrijven en herschrijven binnen vooropgestelde grenzen. Die kunnen je paradoxaal genoeg de vrijheid schenken om helder en duidelijk te schrijven.

Door deze oefening geregeld te doen, leer je kernachtiger te denken. Je kiest bovendien bewuster wat je al dan niet wil meenemen in de beknopte tekst. Dit helpt je niet alleen bij helder en duidelijk schrijven, maar ook bij het maken van krachtige boodschappen. Je herhaalt jezelf minder en gebruikt niet meer woorden dan nodig. Less is more. Jouw lezers zullen je dankbaar zijn.

Vrouw zit op bed, meditatief en schrijvend, met een kop koffie in de hand. Schrijven moet je doen om helder en duidelijk schrijven te verbeteren.

De Beeld-Woord Uitdaging: Helder en Duidelijk Schrijven vanuit Beelden

Kies een willekeurige foto of afbeelding uit een boek, tijdschrift of krant die je intuïtief aanspreekt. Schrijf er een verzonnen verhaal omheen. Beschrijf niet alleen wat je ziet, maar creëer een achtergrondverhaal. Het doel is niet om een kortverhaal te schrijven. Dat kan, maar het is niet de intentie van de oefening.

Je zal merken dat door te beginnen schrijven een gedachteproces in gang wordt gezet dat je naar andere mentale oorden kan leiden. Laat dit toe en geniet van het schrijven. Door de afbeelding en de losgeweekte beeld in je hoofden om te zetten in woorden, schrijf je in vertrouwen. Een belangrijke eigenschap als schrijver.

Wat gebeurde er net voordat de foto werd genomen of het kunstwerk werd gemaakt? Deze oefening helpt je niet alleen in het ontwikkelen van verbeeldingskracht, maar ook in het schrijven van levendige details. Je zoekt naar woorden die passen bij visuele prikkels. Door dit vaak te doen, ga je actief helder en duidelijk gaan schrijven.

Kunstwerk van kubistisch gezicht op pagina uit Italiaans boek. Een beeld als startpunt help om helder en duidelijk te leren schrijven.

Dit zijn enkele fijne praktische oefeningen om je schrijfvaardigheden een boost te geven. Onthoud vooral dat schrijven breintraining op het hoogste niveau is. Het is vergelijkbaar met topsport en vereist een consistente aanpak met vertrouwen in jezelf. Veel schrijven dus.

Wil je anders leren schrijven onder begeleiding van een enthousiaste trainer en gepassioneerde schrijver? Neem dan zeker een kijkje op de website van de Vrije pen en ontdek het aanbod.

Ga aan de slag. Je innerlijke schrijfgenie wacht op jou.

Ontdek. Schrijf. Groei.

Categories:

No responses yet

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *