Waar gaat dit over?

In november 2022 onderging het schrijflandschap een revolutionaire verandering met de lancering van OpenAI’s ChatGPT. Dit in wezen Natural Language Generation-systeem wordt aangedreven door een omvangrijk neuraal netwerk.

Op slechts een jaar tijd is AI overal en niet langer meer de olifant in de kamer. Schrijven met ChatGPT zorgde voor een paradigmaverschuiving.

In deze eerste blogpost over dit thema geef ik een antwoord op twee vragen:

  1. Wat is de kracht van schrijven met ChatGPT?
  2. Wat zijn de mogelijke valkuilen bij het schrijven met ChatGPT?

De Kracht van Schrijven met ChatGPT

OpenAI, het toonaangevende AI-onderzoekslaboratorium achter ChatGPT, heeft de weg vrijgemaakt voor talloze AI-schrijftools. Ze zijn elk ontworpen om te voorzien in specifieke schrijfbehoeften, van het creëren van marketingcontent tot redactie en proeflezen van teksten.

ChatGPT en deze AI-tools zijn voor velen een integraal onderdeel geworden van hun kist met schrijfgereedschap. Daar valt iets voor te zeggen. Bij doordacht en optimaal gebruik kan het jou als schrijvende mens ontzettend helpen om de kwaliteit van jouw teksten te verhogen binnen op kortere tijd. Een aantal voordelen op een rijtje.

Productiviteit

Bij doordacht gebruik van AI-tools zoals ChatGPT verhoog je jouw productiviteit als schrijver aanzienlijk. Bepaalde schrijftaken binnen een schrijfproces gebeuren sneller als je AI als een assistent ziet waarmee je in gesprek gaat (vandaar ChatGPT). Zo kom je tot betere resultaten, zeker als je de taal leert door de juiste vragen te stellen (prompt engineering). Fundamenteel hierbij is het geven van kwaliteitsvolle input en het aandachtig beheren van de output.

Brainstorming en Verkennen van een Onderwerp

Leer hoe AI het creatieve proces van bij de start kan aanvullen door relevante informatie te verzamelen en bijkomende ideeën te genereren. Het gaat opnieuw over het geven van de juiste input om winst te boeken als schrijver. Bovendien is het cruciaal om een evenwicht te bewaren door zelf goed te blijven nadenken en aandacht te hebben voor overmatig vertrouwen in AI. Onze menselijke creatieve autonomie opgeven zou een grote vergissing zijn.

Het Verbeteren van Schrijfvaardigheden

Als een indirect gevolg van geregeld werken met AI schrijfassistent kun je jouw taalgevoeligheid, stijl en algehele schrijfvaardigheden zelf ook verfijnen. Schrijven met ChatGPT creëert leermogelijkheden voor mensen die een groeimentaliteit omarmen. AI biedt waardevolle suggesties en assistentie op voorwaarde dat je als gebruiker de output kritisch tegen het licht houdt.

Risico’s bij Schrijven met AI

Overmatig Vertrouwen en Intellectuele Luiheid

Wij mensen zijn graag lui. We zoeken naar efficiënte manieren om met minder moeite betere resultaten te halen. AI en ChatGPT spelen hier handig op in. Overmatig vertrouwen stellen in AI tijdens het schrijven, kan daarom andersom ook de schrijfvaardigheden van een gebruiker aantasten. Intellectuele luiheid is een duidelijk risico. Een evenwicht proberen nastreven in het gebruik van AI tijdens het schrijven betekent zelfkennis ontwikkelen en een goed begrip van onderwerp en publiek cruciaal blijven achten voor krachtige boodschappen en echte schrijfgroei.

Originaliteit en Creativiteit

AI heeft inherente beperkingen als het over menselijke creativiteit gaat. Daarom kan een tool als ChatGPT nooit onze unieke stem op basis van menselijke ervaring en het perspectief van een menselijke schrijver vervangen. Behoud jouw originaliteit als schrijvende mens en zie AI nooit als een volwaardige vervanger van wat jij te vertellen hebt. Dat zou zonde zijn van jouw uniek perspectief op de wereld.

Betrouwbaarheid

ChatGPT toonde meermaals aan problemen met betrouwbaarheid te hebben die voortvloeien uit een gebrek aan contextueel begrip. Verder zijn manifeste onnauwkeurigheden en tal van missers bij het omgaan met complexe taalkundige nuances schering en inslag. Opnieuw is menselijk beheer van de output cruciaal om de lacunes van een AI-assistent te beteugelen. Menselijke intentie blijft in elk schrijfproces fundamenteel, net als de eindcontrole over jouw verhaal.

Potentiële Ethische Kwesties en Morele Rechten

De ethische bezorgdheden over door AI gegenereerde inhoud zijn talrijk. Intellectuele eigendomsrechten en kwesties rond privacy zijn er maar enkele van. Biases in trainingsdata en misinformatie twee andere. Bovendien refereert ChatGPT niet, Microsoft Bing doet dat wel met online bronnen die het zelf selecteert. Het is van belang voor jouw integriteit als schrijver dat auteursrechten en correct gebruik van persoonlijke informatie worden gerespecteerd. Bewust en kritisch omgaan met elke vorm van AI-output is wederom de enige relevante stok achter de deur.

hands of a person typing on a laptop

Schrijven met ChatGPT – Conclusie

Het algemene gebruik van algemene AI is onvermijdelijk. Dat toonde de ontwikkelingen op dit vlak in 2023 overduidelijk aan. Degenen die zich openstellen voor AI-schrijftoepassingen zullen efficiënter en productiever worden. De mensen en organisaties die AI-schrijfassistentie diepgaander onderzoeken, exploreren en willen bijblijven, komen tot een soort meesterschap. Zij zullen door bewust en praktiserend gebruik ervan pionieren en zich hiermee wellicht aanzienlijker onderscheiden. Organisaties die AI links laten liggen en voor business as usual gaan, missen kansen om hun operationele werking te herdenken en te optimaliseren.

Het omarmen van AI staat niet gelijk aan blind conformisme. Onze unieke creatieve capaciteiten als mens mogen we nimmer negeren of onderschatten. Ze hebben ons millennia lang doen evolueren en zullen onze toekomst als soort blijven vormgeven. AI is ongetwijfeld een nuttige assistent hierbij. Zolang we als mensen de controle behouden en bedachtzaam blijven voor de kwaliteit van input en output, kan AI ons helpen om betere schrijvers te worden.

In de volgende blogposts binnen deze gloednieuwe reeks duiken we dieper. Dan gids ik jou als lezer doorheen een aantal methodes om het beste uit AI te halen voor al jouw schrijfactiviteiten. Wil je jezelf verzekeren van inzichten die een verschil maken? Blijf dan zeker lezen de komende weken en maanden.


Interesse in een diepgaande workshop ‘Schrijven met ChatGPT‘? Neem dan contact op voor een kennismakend gesprek. Dan bekijken we samen wat de Vrije pen hierin voor jou kan betekenen.

Categories:

No responses yet

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *