Journalisten gebruiken sinds midden 19e eeuw een manier om nieuwsartikelen met maximale impact te schrijven. Een persbericht schrijven dat onze aandacht trekken, is een kunst en daar kunnen we als schrijvende mensen veel van leren. Deze schrijftechniek wordt ook wel de inverted pyramid structuur genoemd. Het een duidelijke en effectieve formule om nieuwsberichten te schrijven die meteen de aandacht van lezers trekken.

een bundel kranten zit samen in een krantenhouder met de focus op de katern 'world business' en een omgekeerd persbericht ertegenaan.

Het achterliggende principe is eenvoudig: presenteer de essentiële feiten in het begin, voor de rest van de informatie. De structuur van deze omgekeerde piramide bestaat uit drie belangrijke onderdelen: lead, body en tail.

Het Belang van een Sterke Opening: de Lead

Het begrijpen van de constructie van de omgekeerde piramide is relatief eenvoudig. Met deze schrijftechniek duik je meteen in het hart van het verhaal omdat de basis van de piramide bovenaan staat.

Je begint het verhaal door meteen de meest cruciale informatie te presenteren in één alinea of zelfs één zin. Deze omvat de crux of het centrale punt van de boodschap. Als je alleen de lead leest, begrijp je het hele verhaal.

In de lead behandel je alle cruciale “W”-vragen: Wie?, Wat?, Waar?, Wanneer?, Waarom?, en bijkomend de Hoe-vraag. Je gaat in op betrokkenen (wie?), de essentie van het verhaal (wat?), de locatie (waar?), de tijdlijn (wanneer?), de motivaties van de centrale partijen, een interpretatie, de eventuele betekenis (waarom?) en de volgende stappen (dus wat?, wat nu?).

Een sterke lead schrijven is het meest uitdagende deel van het schrijfwerk aangezien je beknopt, bondig en uiterst duidelijk dient te zijn over de essentie. Dat is het meest cruciale aspect van je boodschap. Het opstellen van dit soort samenvatting aan het begin van het artikel is zwoegen, maar als de lead goed zit, trekt het de aandacht van zowel lezers als zoekmachines. Dit is vooral cruciaal in online schrijven, waar lezers de neiging hebben om te scannen, weinig geduld hebben en snel verder gaan als hun aandacht verslapt.

Bril en tas op openliggende krant

Uitbouwen van de Body. Een Persbericht Schrijven op een Stevige Basis.

De body is het corpus van het bericht en biedt aanvullende details gebaseerd op de zin of alinea die de lead vormen. Op zich zou de lead nog steeds volstaan om het volledige verhaal te begrijpen. De timing van de body en hoe die is gestructureerd, hangt samen met de hele organisatie van het te vertellen verhaal.

De Tail als Springplank tot Deep Dive

De tail is het sluitstuk van de inverted pyramid structuur. Het is het gedeelte dat logisch evolueert naar de conclusie van het persbericht. Hier gaat de schrijver dieper in op de lead en de ondersteunende details die in de body zijn gegeven. De tail voegt verdere context toe aan het verhaal voor lezers die dieper willen gaan en de materie verder willen verkennen.

De tail als sluitstuk kan bedoeld zijn om de lezer te inspireren of meer te betrekken, of gewoon aanvullende informatie te bieden. Het kan lezer uitnodigen tot opinievorming of op zijn minst verdere overweging aanmoedigen.

Een Persbericht Schrijven dat Kleeft

Om deze techniek van de inverted pyramid effectief toe te passen, moet je eerst de belangrijkste punten van je boodschap identificeren en onderscheiden van secundaire informatie. Helder en beknopt schrijven is van het grootste belang omdat dit de kracht van deze omgekeerde piramidestructuur verhoogt.

Overbodige informatie moet worden geschrapt en taalgebruik is best eenvoudig en begrijpelijk om een zo groot mogelijk publiek aan te spreken. Beschrijf eerst het hoofdpunt van de boodschap in 1 zin rekening houdende met de 5 W’s en de H. Het formuleren van de lead vraagt het meeste tijd en energie.

Berichten die deze schrijfstructuur volgen, zijn gemakkelijker te begrijpen en te verwerken. Details worden opgehangen aan het kader van kernpunten. Lezers krijgen veel informatie voor weinig geïnvesteerde energie en tijd. Dat maakt van deze structuur ook een uitstekend keuze voor ongeduldige online lezers. Ze kunnen doorgaan met scrollen terwijl ze nog steeds begrijpen wat essentieel is.

Door de belangrijkste informatie eerst te presenteren, profiteer je van een structureel tekstopzet dat ook ver buiten de grenzen van de journalistiek kan ingezet worden om boodschappen krachtig te laten aankomen, on- en offline.

Meer weten over het aanbod van de Vrije pen? Bezoek de website of neem contact op voor een persoonlijk verkennend gesprek.

Categories:

Tags:

No responses yet

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *